Start up!

V Palo Altu smo obiskali podjetje Azumio, ki se ukvarja z razvojem mobilnih aplikacij za zdravje. Aplikacije razvijajo za mobilna operacijska sistema iOS in Android, med najbolj znanimi aplikacijami pa sta Instant Heart Rate in Stress Check, ki vam izmerita pulz z osvetlitvijo prsta in spremljanjem absorbcije svetlobe. Osvetlitev se izvede s flash lučko na mobitelu, absorbcija pa se spremlja s kamero, ki deluje kot fotodetektor. Absorbcija svetlobe se na koži spreminja glede na nasičenost krvi s hemoglobinom. Ta princip se uporablja tudi v bolnicah in se imenuje pulzna oksimetrija. Odlična ideja dveh Slovencev, da bi se ta princip lahko uporabljal tudi na mobilnih napravah, jima je omogočila, da sta v centru Silicijeve doline postavila podjetje.

Pogovarjali smo se s Petrom Kuharjem, ki nas je prijazno sprejel v prostorih podjetja. V Kaliforniji prebiva že drugo leto. Pravi, da je kar zadovoljen z življenjem v ZDA, a se vseeno namerava vrniti v Slovenijo. Pojasnil nam je, da so z razvojem ideje začeli v Sloveniji, ki je po njegovem mnenju dobra lokacija za začeten razvoj zaradi nizkih stroškov življenja in plač razvojnikov. Selitev v Silicijevo dolino je bila potrebna predvsem zaradi lažjega dostopa do investicijskega kapitala in lažjega vstopa na ameriški trg. Predstavil nam je tudi, kako poteka ustanovitev podjetja. Sama ustanovitev je enostavna, veliko dela je le z osebno papirologijo in urejanjem življenjskega prostora.

Popoldne smo obiskali Google. Sprejela nas je Slovenka Ana Krulec, ki je pri Googlu zaposlena že pet let. Trenutno deluje na oddelku, ki se ukvarja z aplikacijo Google Maps. Razkazala nam je prostore in kampus podjetja. Podobno kot pri Facebooku je tudi tu odlično poskrbljeno za zaposlene. 20% svojega delovnega časa namenijo raziskovanju in razvijanju lastnih idej, na delovnem mestu pa so jim na voljo številne naprave za sproščanje in rekreacijo. Imajo tudi ljudi, ki skrbijo za njihovo zdravo prehrano in jim svetujejo, kako bolje živeti. V restavraciji imajo zaposlene vrhunske kuharje, ki kuhajo zdravo in dobro hrano. Vsak teden sta jim na voljo za vprašanja tudi ustanovitelja Googla, Larry Page in Sergey Brin.

Googlov kampus je ogromen, moderno opremljen, velik poudarek je na okolju prijaznih materialih. Poslopja so opremljena tematsko, tema pa so različne celine. Za lažjo orientacijo so pisarne poimenovane po glavnih mestih celine, ki jo poslopje predstavlja. Podjetje organizira prevoz zaposlenih na delo z avtobusom, za vožnjo po kampusu pa so jim na voljo ljubka kolesa v googlovih barvah. V primeru, da se sodelavci strinjajo, imaš lahko na delovnem mestu tudi psa.

Kako začeti na Googlu? Lahko se prijavite na prakso, kjer vas po začetnem uvajanju dodelijo nekemu projektu. Če so zadovoljni z vašim delom, vam ponudijo delo za stalno.