Facebook in Aviat

Facebook, najbolj obiskana spletna stran na svetu, ima sedež v Silicijevi dolini, bolj natančno v predelu imenovanem Menlo park. Obiskali smo jih na njihovi novi lokaciji, na katero so se preselili pred enim letom. V teh prostorih je pred tem bivalo podjetje Sun Microsystems. V kampusu niso le pisarne, ampak so zaposlenim na voljo tudi restavracije, bari in frizerski salon, pa še kaj bi se našlo. Ob preselitvi so priredili družabni dogodek, kjer so zaposlenim razdelili barve in čopiče ter jim naročili, da po svojem okusu porišejo stene. Tako lahko v notranjosti poslopij vidimo veliko manjših grafitov in slik.

Ogledali smo si prostore, kjer poteka razvoj aplikacij, in nekaj prostorov za sproščanje. Delovni prostori so urejeni drugače, kot smo navajeni pri drugih večjih podjetij. Delavci niso zaprti v kockah ( ang. Cubicles), ampak so v velikih sobah brez pregrad, tudi vodilni v podjetju. S tem so dosegli bolj odprto in povezano delovno ozračje. Če zaposleni potrebujejo za delo več zasebnosti, so jim na voljo slušalke, lahko pa se umaknejo v zasebne sobice, ki jih ne primankuje. Zaposleni lahko med delovnim časom delajo, kar hočejo, edini pogoj je, da do roka opravijo nalogo. Na voljo so jim različne video igre, biljard, ročni nogomet in tudi tekalne steze, kjer zaposleni lahko tečejo med programiranjem.

Štirikrat letno priredijo Hackathon. Dogodek poteka ponoči, od šestih do šestih, namen pa je, da zaposleni v sproščenem vzdušju testirajo dobre in malo manj dobre ideje ter sklepajo nova prijateljstva.

Facebook ima v ZDA več podatkovnih centrov. Vse lokacije se nahajajo v bližini elektrarn, saj za strežnike in njihovo hlajenje potrebujejo veliko energije. Zmanjšanje porabe so pri Facebooku dosegli tako, da so izdelali prevajalnik za php kodo, v kateri je spisana aplikacija. Tako so izboljšali učinkovitost in hitrost strani. Trudijo se, da bi bila vsa koda in strojna oprema odprtokodna (opensource), tako da jo lahko vsak uporabi in nadgradi.

Obiskali smo tudi podjetje Aviat Networks. Podjetje ima predstavništvo tudi v Sloveniji, ki nam je pomagalo urediti sam ogled. Aviat networks je telekomunakcijsko podjetje, katerega glavno področje delovanja predstavljajo produkti na nivoju mikrovalov. Njihovih kupcev je preko 2000, večinoma prihajajo iz Severne Amerike in Afrike. Kupci niso posamezniki, ampak večja podjetja in operaterji. Konkurenca prihaja iz Kitajske, predvsem podjetje Huawei.

V predstavitvi podjetja smo izvedeli, da je njihov razvoj razdeljen v štiri oddelke. To so oddelek za obdelavo signalov, programski oddelek, oddelek za RF sisteme in oddelek za testiranje. Pri ogledu podjetja smo se sprehodili po posameznih oddelkih ter opazovali inženirje med delom, ti pa so nam predstavili svoje projekte in način dela. Tako kot povsod, je tudi na tem področju trend, da se stvari skozi generacije manjšajo in postajajo cenejše. Podjetje se zaradi močne konkurence trudi, da bi bili produkti narejeni čim ceneje in jih zato poskušajo izdelovati modularno. Tako jih lahko uporabijo v več produktih, kar zmanjša stroške razvoja in poveča dobiček. Podjetje ima del raziskovalne skupine v Sloveniji v Trzinu, v prihodnje pa želijo še povečati prisotnost pri nas.