Potres v nuklearki

Nuklearna elektrarna Diablo Canyon Power Plant leži v idilični pokrajini v srednjem delu Kalifornije. Kljub legi na potresno ogroženem področju velja za najvarnejšo v ZDA. Leži na klifu, 20 m nad morsko gladino. Obdajajo jo pašniki, kjer se pasejo živali, in planine, ob obalo pa udarjajo valovi.

Moč nuklearke je 2300 MW, kar je trikrat več kot je moč nuklearne elektrarne Krško (NEK). Z energijo oskrbuje 3 milijone gospodinjstev in prispeva 20% električne energije proizvedene v Kaliforniji. Jedro elektrarne sta dva reaktorja tlačnega tipa proizvajalca Westinghouse, vsak premore 1150 MW. Hladilno sredstvo izrabljene vodne pare je oceanska voda, za katero imajo dovoljenje, da jo vrnejo v ocean za 9 stopinj celzija toplejšo. To je povzročilo, da so se v bližini elektrarne naselile živali, ki jim ustreza toplejša voda, kot je v okolici. Remont posameznega reaktorja izvajajo tako kot v NEK vsakih 18 mesecev, in sicer tako, da je vedno v obratovanju eden od reaktorjev. Glavno opravilo ob remontu je prerazporeditev in zamenjava izrabljenega goriva. Izrabljeno gorivo zaprejo v posebne, z železom ojačene, betonske valje in shranijo na ozemlju v bližini elektrarne. Elektrarna je z omrežjem povezana preko dveh 500 kV daljnovodov.

Na prvem mestu je varnost. Vsak reaktor je obdan z meter in pol debelim oklepom, za vsak primer pa imajo na zalogi ogromne količine vode za hlajenje. Po 11. septembru je varnost poostrena. Ogledi so strogo nadzorovani, slikanje je prepovedano. Po dvorišču se sprehajajo usposobljeni varnostniki, opremljeni z avtomatskim orožjem. Po nesreči v nuklearani elektrarni »otok treh milj« v ZDA (Three Mile Island Power Plant) morajo biti vse nuklearke v ZDA opremljene s simulatorjem – identično repliko kontrolne sobe, v kateri se upravljalci elektrarne pripravljajo na vse morebitne scenarije. Uprizorili so nam primer potresa moči 0.4 G – kar je trikrat večje od dosedaj največje zabeležene moči potresa v okolici. V simulatorju so nameščeni močni nizkotonski zvočniki, ki fizično simulirajo potres. Ob potresu smo na merilnikih opazovali značilne pojave, kot so zibanje vode v bazenih z zasilno hladilno vodo in, v skrajnem primeru, spust palic za zaustavitev reaktorja. Predstavili so nam tudi profesionalno gasilsko enoto, ki je vedno pripravljena na posredovanje. Poveljnik enote nam je razkazal njihov ponos, gasilsko vozilo Pierce, ki je opremljeno z najsodobnejšo opremo za posredovanje pri vseh možnih nesrečah. Gasilci delajo v 48-urnih izmenah, četrtino delovnega časa pa porabijo za usposabljanje.