Skrivnosti, ki jih do sedaj niste poznali

Danes sem se odločil, da bom nekaj naslednjih vrstic namenil temi, ki ni direktno povezana z našo ekskurzijo niti ni direktno povezana z elektrotehniškimi znanostmi. Vsekakor pa je močno integrirana v vsakdanjik vsakega pravega štromarja. Govoril bom o jedi, ki je vedno prva izbira vsakega od nas in če je ne dobimo, ko si jo zaželimo se frekvenca elektroenergetskega sistema zniža za procent ali dva. Tako je, prav ste uganil govoril bom o tako imenovanem ocvrtem siru, ki ga bom na račun strokovnosti članka v nadaljevanju poimenoval pohan sir. Verjetno se vsi študenti Fakultete za elektrotehniko (razno novo pečenih, letošnjih elektrotehničkov) s solznimi očmi in cmokom v grlu spominjate slastnega pohanega sira iz Kulinarja (naj počiva v miru) in tistih groznih trenutkov, ko pohanega sira ni bilo pečenega in smo morali počakati. Vendar dragi moji, še pomnite tistega znanega vzklika, ki vam je pognal kri po žilah. SIIIIIIIIIIIR!!! Gotovo ni enega med nami, ki trenutno bere ta blog, ki si tega vzklika radosti ni vsaj potihoma ponovil v glavi, če se že ni zadrl na vse grlo.

ZGODOVINA:
Pohan sir (lat. nodi lymphatici) poznamo že iz pradavnine. Prve zapise o pohanem siru so našli na območju evrazije. Ocenjena starost teh zapisov je več 10.000 let, vendar nekateri zapisi kažejo, da so pohan sir poznali že tisočletja pred tem. V kasnejših obdobjih razvoja homosapiensa, so arheologi s pomočjo jamskih poslikav razvozlali, kako so se v tistih časih lotili priprave pohanega sira. Prišli so do revolucionarnega odkritja, da je v tistih časih bilo ogromno naravnih virov pohanega sira, največja najdišča pa so bila ravno na območjih današnje Evrope. Zelo interesantno je tudi dejstvo, da so se že takrat zavedali vseh prednosti pohanega sira. Možje so na primer, na lov vedno vzeli s seboj vedro pohanega sira, saj so že v tistih časih vedeli, da je pohan sir najboljši vir glikogen v naravi. Ženske so med tem nabirale zelišča za tatarsko omako, ki še danes velja za najboljši vir esencialnih razvejanih aminokislin.

UPORABA:
Dan danes je pohan sir nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu. Zaradi njegovih pozitivnih vplivov na telo in duha ga lahko uživamo vsak dan večkrat na dan. Zaradi optimalnega razmerja B:OH:M, ga močno priporočajo tudi strokovnjaki za prehrano. Kvalificirani strokovnjak za prehrano pri podjetju Herba Lajf je za namene tega članka podal izjavo:

»S prehranskim svetovanjem se ukvarjam že več kot 14 dni in tekom svoje kariere še nisem naletel na jed ali prehransko dopolnilo, ki bi moje glikogenske rezerve napolnilo hitreje kot to zame stori pohan sir. Hvala pohan sir!« (dvignjena palca obeh rok)

Prav zaradi dejstva, da je pohan sir najboljši vir glikogen, ki ga lahko danes najdemo v naravi, je jed med drugim tudi zelo priljubljena med športniki, še posebno med dvigovalci uteži. Na raznih forumih je možno zaslediti, kako nekateri bench press-jo tudi po 30% več, če pred treningom in med serijami jedo pohan sir. Šel sem v bližnji fitnes in dobil izjavo:

»Ja valda, valda pohan sir je zakon. Preden sem jedu pohan sir je bla ful tuga. Grem na bench in komi dvignem 130. Odkar jem pohan sir je moj bench vsaj 180. Dej človk stop zadi, da še eno serijo skupi stisneva. Bom probu 3 butnt. Lightweight baby«

Takrat sem na lastne oči videl brutalno moč pohanega sira!

PRIPRAVA:
Na internetu se najdejo številni recepti za pripravo. Osebo preferiram standardni recept, enostavno zaradi njegove enostavnosti in odličnega B:OH:M razmerja, ki ga nudi obrok pohanega sira, ki ga objemajo odlične zlate palčke pomfrija, tam nekje na robu krožnika pa se blesketa slastna tatarska omaka. O pripravi tega recepta se na tem mestu nebi ustavljal, rajši si bom vzel teh par vrstic, da vam opišem recept, ki ga verjetno še ne poznate. Gre se za tako imenovani recovery shake iz pohanega sira z dodatkom whey-a. Mimogrede omenim, da je whey drugi najboljši vir glikogena, ki ga najdemo v naravi, vendar o tem morda v naslednjem članku. Razmišljal sem, če bi vam recept povedal kar jaz, vendar sem se na koncu odločil, da bolje, da izveste iz prve roke, zato sem se spet odpravil v bližnji fitnes in dobil prostovoljca:

»Ja glej to je ful zakompliciran ane, pač če delam najjači trenig, prsa-biceps pol mam ful pumpa in rabm dost OHja in nrdim tkole: pač dam dva pohana sira po 100g v mikser, dodam 50g wheya in zarad okusa dam notr še pomfri. Dej stari umakn se mi zdej stran od špegla, al me pa sliki doklr mam še tok pumpa «

Mimogrede sem se na fitnesu naučil še pomembnega dejstva, da na fitnesu ne smeš nikogar motiti, ker nikoli ne moreš vedeti kakšen trening izvaja trenirajoči. Namreč recimo, da Marjan dela tako imenovane super sete in če prideš do Marjana in mu poveš, da mu pohan sir gleda iz hlač, ga boš zmotil, ker on ne bo mogel zmanjšati teže in si vzeti točno 10 sekund pavze med serijami, bo ves trening za manj. Raziskave so pokazale, da če delaš super sete in imaš 12 sekundne prekinitve, namesto 10 sekundne je efekt ravno nasproten.

MNENJA MIMOIDOČIH:
Na lep sončen dan sem se sprehodil po Prešernovem trgu v Ljubljani ter se pri mimoidočih pozanimal še o ostalih dobrih učnikih pohanega sira.

»S pohanim sirom sem zelo zadovoljna tako jaz kot moj sin. Sin ima težave z mozolji po obrazu-puberteta in je po uživanju takoj sledilo izboljšanje, tako da z veseljem poje pohan sir vsak dan. Tudi sama sem opazila spremembe in najprej je pohan sir deloval zelo očiščevalno, kar menim, da je za črevesje zelo zdravo. Hvala pohan sir!« (dvignjena palca obeh rok)

M.G., Logatec

»Z ženo redno jeva pohan sir in je zelo pozitivno deloval na oba. Žena pravi, da je prej predno je pričela z uživanjem pohanega sira imela težave z glavoboli, sedaj pa so minili. Prav tako nima več težav z mehurjem in odvajanjem vode. Odkar jaz redno uživam pohan sir so se mi začele dogajti fenomenalne stvari. Izpostavil bi eno izmed njih.Odkar jem pohan sir moj avto porabi do 40% manj goriva. Bil sem začuden kako je to mogoče, saj vendar pohan sir nima veze z avtomobilom. Moral sem se pozanimati pri strokovnjakih, ki so mi razložili, da je ta pojav čisto normalen, namreč uživanje pohanega sira, pri človeku vzpostavi ravnovesje v telesu, ki vpliva na magnetno polje, ki ga človek izseva, to magnetno polje pa optimizira delovanje elektronike v avtomobilu in s tem poveča izkoristek motorja na notranje izgorevanje za 50%. Hvala pohan sir!« (dvignjena palca obeh rok)

R.T., Spodnji Duplek

Društvo elektrotehnikov – stromar.si ne odgovarja za točnost zgornjih podatkov;)