Nakup letalskih kart

Letos smo se v društvu odločili, da bomo blog pisali že med planiranjem ekskurzije in s tem javnost seznanjali o preprekah, ki jo organizacija tako velikega projekta nosi s seboj.

Pri planiranju potovanja, ki vključuje tudi letalski prevoz, je potrebno računati na dejstvo, da lahko privarčuješ dodaten cekin ali dva, če nakup izvedeš ob pravem času in na pravem kraju. Zato smo se o tem vsak posebaj pozanimali in naša odkritja na sestankih dopolnjevali, dokler nismo prišli do odločitve, da bi karte dejansko kupili.

Taktike so bile različne, ampak izstopali sta dve – let iz Benetk ali iz Munchna. Pri takratnih cenah letov, bi se vključno z avtobusnim prevozom do letališča bolj izplačala druga varianta, vendar se nam je mukotrpna vožnja z avtobusom zdela toliko privlačna, kot magnet privlači jesensko listje . Odločili smo se, da pošljemo povpraševanje za cene letalskih kart kar na čim večje število slovenskih ponudnikov, da vidimo kaj nam lahko ponudijo. Zelo nas je presenetilo, da smo od približno 20 poslanih povpraševanj dobili le 5 odgovorov. Očitno imajo ostali dovolj prometa, da se jim ni splačalo sestaviti ponudbe za sedem medcelinskih kart in sedem letov znotraj ZDA. Toliko bolje, smo vsaj videli kdo je resen in pripravljen na sodelovanje.

Za nakup ene letalske karte povprečen študent le s težavo zbere denar, zato je nakup sedmih še toliko večji zalogaj. S tem namenom smo odprli bančni račun, na katerega je po dogovoru vsak nakazal določen znesek za namen nakupa letalskih kart. Denar smo že zbrali in lahko bi se odločili za nakup kart, vendar smo zaradi nepričakovanih zapletov to nekoliko prestavili. Bili smo še zeleni in si mislili »ah saj je še čas«. Čez nekaj dni smo ugotovili, da so cene poskočile v povprečju za več kot 100€. Ker je celotna ekskurzija za študentske žepe zelo velik zalogaj, nas je to krepko zlomilo. Nam je pa po drugi strani dalo tudi zagon, da nakup opravimo čim prej. Še isti dan sem se dogovoril za sestanek z zaposlenim pri Letalske.si.

Njihovo ustrežljivo osebje nam je priskrbelo zelo dobro ponudbo. Ko smo videli izračun, nam je zelo odleglo. Dobili smo karte, ki nas bodo za ceno, ki smo jo nameravali plačati za polet iz Benetk, popeljale proti Parizu in naprej proti Los Angelesu kar iz Ljubljane.

Skratka, po prvotnih prepričanjih, da je nakup letalskih kart podrejen dejstvom in taktiki, smo dognali, da je vse odvisno od sreče in ljudi, ki ti pomagajo sestaviti optimalen let za optimalno ceno.