Okoli Manhattna

Zjutraj smo se odpravili proti zahodnemu delu Midtowna, ki je eden izmed predelov Manhattana. Na privezu pomola 83 (Pieru 83) nas je čakala turistična ladjica, pripravljena za izlet proti otoku, kjer se bohoti kip svobode, nato pa dalje okoli celotnega polotoka. Po reki Hudson, ki obdaja polotok Manhattan iz zahodne strani, nas je pot najprej peljala proti najjužnejši točki tri urnega popotovanja, kipu svobode.

V nasprotni smeri mogočnega kipa, se na ogled postavijo vnebo vpijajoče zgradbe finančnega predela. Ob vzhodnem delu polotoka, po East river, pod Brooklynskim mostom smo pot nadaljevali proti severu, vse do Harlem river. Zloglasne soseske kot so Brooklyn, Queens ter Bronx so si sledile po vrsti z desne strani ladje. Severni del Manhattana je večinoma pozidan s preprostimi stanovanjskimi bloki, hkrati pa je del le-tega že vrsto let nedotaknjen in služi kot umik v naravo. Pri prehodu na Hudson river nas je pričakal vrteči se most, ki se po potrebi zasuka za prečkanje plovila ali pa vlaka. Izstopajoča iz danega okolja po svoji veličini in napredni tehnologiji proti nadležnim fotografom, je bila v času našega izleta v pristanišču zasidrana tudi ena izmed največjih zasebnih jaht v lasti ruskega milijarderja Romana Abramoviča.

Zavoljo lepega vremena smo se po nepozabni plovbi odpravili proti največjem parku v mestu, Central Parku. Nahaja se zgornjem delu polotoka predstavlja zbirališče športnikov, rekreativcev, sprehajalcev psov, konec koncev pa tudi oseb, ki si zaželijo umika v naravo. Sestavljen je iz ogromnih, urejenih travnatih površin, manjših in večjih jezer ter številnih športno usmerjenih kompleksov odprtega tipa. Kljub temu, da je park ogromen, se tudi v najglobljem delu le-tega ne moremo znebiti hrupa in vrveža, ki ga ustvarja utrip mesta. Na skrajnem jugovzhodem delu parka se nahaja ena izmed dveh Apple-ovih prodajaln na območju »Big Apple-a«, ki je poleg trgovine tudi turistična atrakcija. Mnogo turistov se namreč ne glede na prodajne artikle, sprehodi skozi veliko stekleno kocko, pod belim odgriznjenim jabolkom po zavitih stopnicah v prostor poln iPhone-ov, Mac-ov in drugih vrhunskih izdelkov, ki narekujejo svetovni trend, tako v inovativnosti kot dizajnu .