Night at the Museum

Za konec našega raziskovanja New Yorka smo si pustili še preostale tri oglede, ki jih je zajemal New York City Pass – 3 najbolj znane muzeje v New Yorku. V muzejih Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art in American Museum of Natural History so razstavljene obsežne zbirke slik, fotografij, ročnih izdelkov in živali. Vsi trije so ogromni, za podroben ogled bi potrebovali par dni, že sprehod skozi vse razstave nam je v posameznem muzeju vzel 4 ure.

Prvi muzej, ki smo ga obiskali je bil Metropolitan Museum of Art, ki je največji muzej umetnosti v ZDA in tretji največji na svetu. Leta 1870 ga je ustanovila skupina Američanov, ki so hoteli ljudem približati umetnost. Razprostira se na 200 tisoč kvadratnih metrih. Njegova zbirka vsebuje več kot dva milijona del, ki so razdeljene med 17 različnih oddelkov. Ogledali smo si slike vrhunskih slikarjev, kot sta Picasso in van Gogh, skulpture in ročne izdelke iz antičnega Egipta, Evrope, Amerike, Azije in še mnogo drugih civilizacij. Na razstavi so bila tudi glasbila, med njimi tri violine, ki jih je izdelal Stradivari. Lahko bi rekli, da se v njem zvrsti celotna poznana zgodovina od prazgodovine do danes.

Drugi muzej je bil Museum of Modern Art (MoMa), ki se nahaja v srednjem delu Manhattna. Pomemben je bil pri razvijanju moderne umetnosti in pogosto označen kot najpomembnejši muzej moderne umetnosti na svetu. V šestih nadstropjih najdemo sike, skulpture, poslikave, filme in arhitekturna dela. MoMa premore tudi knjižnico, ki vsebuje preko 300 tisoč knjig. Najbolj zanimivo nam je bilo peto nadstopje, kjer so razstavljena dela modernističnih slikarjev. Uživali smo v pogledu na številne slike mojstrov, kot so Picasso, Matisse, Munch, Monet in Dali. Na razstavi je bila tudi slika Edvarda Muncha, Krik, ki sodi med najdražje slike na svetu. Munch je naslikal več kopij te slike, ena izmed njih pa je bila prodana za več kot 100 milijonov dolarjev.

Zadnji muzej na našem City Passu je bil American Museum of Natural History, ki vam je verjetno poznan iz filma Night at the Museum, z Benom Stillerjem v glavni vlogi. Tudi zaradi filma smo se ogleda zelo veselili in nismo bili razočarani. V avli nas je čakal dinozaver, ki lovi Bena Stillerja po muzeju, znotraj pa razstave vseh mogoči živali, razvrščenih po celini, s katere prihajajo, in vrsti.

Ogledali smo si afriške, ameriške, evropske in azijske sesalce, ptiče z vseh kontinentov, plazilce, rastlinstvo in morsko živalstvo. V četrtem nadstropju so razstavljena okostja dinozavrov, mamutov in še nekaterih drugih že izumrlih bitij in pa razstava, posvečena kitom, ki pa je bila ob našem prihodu v nadstropje že zaprta. Izredno zanimive so bile tudi razstave z orodji, orožji in nošami različnih svetovnih ljudstev. En oddelek je namenjen tudi vesolju, kjer so poljudno predstavljena ozvezdja, zvezde in planeti osončja, dotaknemo pa se lahko tudi kosov meteorita. Presenetilo nas je dejstvo, da je kar 85% vseh artefaktov v muzeju resničnih. Sicer v muzeju nismo našli vseh likov, ki se pojavijo v filmu, je pa muzej vsekakor vreden ogleda.