Concrete jungle

New York je mesto polno zanimivih stvari, za detajlni ogled vseh bi se bilo verjetno potrebno za nekaj časa kar preseliti v mesto. Veliko stvari lahko vidimo zastonj, nekatere glavne plačljive stvari pa vključuje New York City pass. Tako si po znižani ceni lahko ogledamo Top of the Rock, Empire State Building, 3 muzeje in se zapeljemo z ladjico okoli Manhattna. Potem, ko smo si ogledali downtown oz. finančno središče, je bil na vrsti še zgornji del.

Subway nas je zapeljal do 72. ulice, nato pa smo se sprehodili skozi Lincoln center, kulturni center, kjer se nahajajo njujorška opera, filharmonija in balet. Mimo Hearst Towerja smo prišli na Times Square, trg, ki predstavlja manjše središče New Yorka. Trg je poln svetlečih reklam in trgovinc, panoji in mnogi prodajalci pa so nas vabili na vožnjo po New Yorku in ogled broadwayske predstave. Središče trga je namenjeno za sedenje na stolih, so ga pa ravno v času našega prihoda delno zaprli in začeli prenavljati.

Tako kot v spodnjem nam tudi v zgornjem delu pogled v nebo otežujejo stolpnice, med najbolj znane pa sodi tudi GE building, ki se nahaja v središču Rockefellerjevega centra. V njej je sedež televizijskega podjetja NBC, na vrhu pa je razgledna ploščad imenovana Top of the Rock, ki ponuja razgled na New York. Stolp je pomembna turistična točka, pred vstopom pa je nujen varnostni pregled, podoben tistim na letališču. S pravkar kupljenim City Passom, smo se odpravili na vrh ter uživali v pogledu na Central Park, okoliške stolpnice in Empire State Building, v daljavi pa smo videli tudi finančno središče. Zaradi gneče in fotografiranja se je naš ogled zavlekel in proti večeru smo utrujeni prišli domov. Kljub temu nas je trojica šla poskusit srečo pred Madison Square Garden, v upanju, da bi dobili karte za koncert. Sreča se nam je nasmehnila in za zmerno ceno smo dve uri uživali v pesmih skupine Muse, nato pa smo vsi skupaj odšli še na nočni sprehod po mestu. Tu se je naša sreča končala. Empire State Building je bil prav ta dan (edini dan ta mesec) zvečer zaprt, tako da smo razočarani obstali pred vrati. Da bi se potolažili, smo odšli na Times Square, uživali v nočni razsvetljavi, nato pa odšli spat.